Wszyscy wiemy, że zupki chińskie są szkodliwe i mogą wywoływać przykre objawy. Najgorszy jest makaron w zupkach chińskich, który zawiera dużo soli i tłuszczów trans. Niestety nie wszyscy są świadomi, że jedzenie tego rodzaju posiłków może powodować poważne choroby, takie jak Alzheimer.

Zupki chińskie a Alzheimer

Niedawno naukowcy odkryli, że częste spożywanie zupek chińskich może nawet powodować Alzheimera, stwardnienie rozsiane oraz Parkinsona. Wynika to z tego, że zawierają one bardzo dużo glutaminianu sodu, który jest dla nas bardzo niebezpieczny. Co więcej, zazwyczaj używa się go do tuczenia myszy w laboratoriach! Po zjedzeniu zupki możemy czuć się źle przez to, że zawiera ona bardzo dużo szkodliwych substancji. Jednak te chwilowe objawy nie są niczym strasznym, tak naprawdę gorsze schorzenia przychodzą z czasem. Bardzo duża ilość glutaminianu sodu w diecie sprawia, że przyzwyczajamy się do jego smaku, przez co potrzebujemy go więcej. A spożywanie go w tak dużych ilościach może doprowadzić do powstawania poważnych chorób, których nie będziemy mogli już wyleczyć do końca życia.